Serinlemenin Teknolojik Yolu: Klimalar

01.05.2024

Havalar ısınıyor. Sıcak yaz günlerinde yaşam alanlarını ve bizleri serinleten klimalarla ilgili güncel bilgiler, uzmanlardan öneriler ve satın alma ipuçlarını okumadan karar vermeyin.

Tasarruf Ettiren 3 Öneri 

Ortam için gereğinden büyük ya da küçük klimalar enerji tasarrufu yapılmasına engel olabilir. Yeni nesil klimaların pek çoğu, enerji tasarrufu moduyla birlikte geliyor. Gereksiz sarfiyatın önüne geçebilen bu mod, özellikle uzun süre klima çalıştırılacak ortamlarda değer kazanıyor. 

1. Klimanın odada en nitelikli şekilde çalışacağı yere montajının yapılması da önemli. Örneğin, salondaki oturma grubuna ya da yemek masasına uzak bir noktaya monte edilen klima istenen iklimlendirmeyi sağlamayabilir. Bunun için de cihazın daha yüksek hızlarda ve uzun süre çalıştırılması gerekebilir. Cihazın montajı için ideal bir nokta belirlenmeli. 

2. Klimanın tasarruflu kullanımının yollarından biri de ilgili sıcaklık ayarını yapabilmekten geçiyor. Genellikle yaz aylarında 24-26 derece arasında bir sıcaklık tercih edilebilir. Düşük sıcaklıklar enerji tüketimini artırabilir. Programlanabilen klima termostatları, ortam sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede 60 sabit tutabilir. Isı seviyesinin kontrolü sayesinde enerji tüketimini azaltmak ve gereksiz çalışmayı önlemek mümkün.

Unutmayalım ki, her 1 derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 5 ila 10 artırır. 

3. Klima filtreleri cihazın verimine önemli ölçüde etki eden parçalardır. Özellikle periyodik temizliği yapılmayan filtreler klimanın verimini düşürebilir. Bu da daha çok klima kullanımı ve daha fazla enerji sarfiyatı anlamına gelir. Aynı şekilde klimanın periyodik zaman aralıklarında bakıma sokulması da verimliliği artıracaktır. Dış ünitenin temizliği ya da filtre değişimi buna örnek gösterilebilir. Yaklaşık 10 yıldan eski klimaların da yenilenmesi gerekebilir.

Klima Neden Soğutmaz? 

Farklı büyüklükteki mekânların iklimlendirilmesini sağlayan klimalar yazın iç ortamdaki fazla ısıyı dışarıya atarak serinlik verir. Bu sırada havanın fazla nemi alınırken içeride gerekli hızda hava dolaşımı sağlar. Ancak kimi zaman klimaların en önemli kullanım amaçlarından biri olan serinletme ve soğutma işlevinden faydalanılamaz. 

Kumandası bozuk ya da arızalı olduğu için klima soğutma işlevini yerine getiremeyebilir. 

Klima gazının eksik ya da fazla olması da sebeplerden biri olabilir. Klima gazını ölçebilmek için manifold ve gaz saatleri kullanılır. Eğer gaz eksikse cihaza gaz şarjı yapılır, yüksekse de fazla gazı deşarj edilir. 

Klimanın soğutmama sebeplerinden biri de kompresör veya kart gibi ana komponent anzalandır. Bu yüzden ilgili ana komponentlerde anza olup olmadığına bakıldıktan sonra arızalıysa değiştirilmeli. İç ve dış ünite fanı kontrol edilip fanlarda sorun varsa gerekli işlemler yapılmalı.

Boru hattında ezilme ya da kaçak durumları olduğunda da gazı eksilir ve klima soğutmaz. Gaz basımı yapılsa da boru hattında sorun olduğu sürece gaz kaçağı devam eder ve sürekli gaz basma işleminin uygulanması gerekir. Bu yüzden müdahale edilmeli. 

Yine sinyal kablosunda sorun varsa cihaz, kumandadan gelen sinyali okumadığı için soğutma yapmıyor olabilir. Sinyal kablosunu değiştirmek gerekir.

Uzman Görüşü 

Doğru ve düzenli klima bakımıyla daha sağlıklı evler Periyodik klima bakımı bir kez yaz başında bir kez de kış başında olmak üzere yılda en az iki defa yapılmalı. Klima bakımının ihmal edilmesi cihazın performansında düşüşe, sağlıksız hava üretimine, bakteri üremesine ve kötü kokuların oluşmasına neden olabilir. 

Klima filtrelerinden geçen tozlar ve partiküller zamanla iç ünite üzerinde birikir ve lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin oluşmasına zemin hazırlar. Oysa düzenli yapılan temizlik ve bakım sayesinde toz, bakteri ve partiküllerin birikmesi önlenir. Bu da astım ve kronik rahatsızlıkların önüne geçer. Bebekler ve çocuklar gibi hassas grupların solunum sistemi sağlığı için düzenli bakım şart. 

Caner Doğan / Toshiba Ürün Yöneticisi


Evim Dergisi - Mayıs 2024


Hoşgeldiniz!

Üye olduğunuz e-posta ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Beni hatırla

veya

Hoşgeldiniz!

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Size özel fırsatları görmek için bu bilgileri de doldurabilirsiniz.




Beni hatırla

veya

Şifre Yenileme

Şifre yenileme bağlantısı gönderebilmemiz için e-posta adresinize ihtiyacımız var.

Tebrikler

Şifre yenileme bağlantısı adresine gönderilmiştir.

Şifre Yenileme

Lütfen yeni oluşturacağınız şifreyi giriniz.

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Tebrikler
şifreniz başarıyla değiştirildi!

Şimdi güvenliğiniz için lütfen yeni şifreniz ile tekrar giriş yapınız.