Kombide İlk Yarıda İç Pazar Düştü, İhracat Arttı

11.08.2025

Sektörün önemli sanayi gruplarından Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, dayanıklı tüketim ve beyaz eşyayla benzer şekilde, ısıtma pazarının iç talep baskısı altında kaldığım söyledi.

Ürün gruplan bazında tablonun farklılaştığını söyleyen Cem Akan, sektörel gelişmeleri, EKONOMİ gazetesine şu şekilde değerlendirdi: "Kombi pazarında iç satışlar, 2024yıl sonuna göre yüzde 30 oranında gerilerken, ihracatta yüzde 11 düşüş kaydedildi. 2025'in ilk yarısında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla iç pazarda yüzde 10'lukbir düşüş, ihracatta ise yüzde 10'a yakın bir artış görüldü. Isı pompasında 2024 sonu itibarıyla iç pazarda yüzde 40'ın üzerinde artış gerçekleşirken, 2025'in ilk yarısında iç pazarda yüksek oranlı büyüme eğilimi devam etti. Devlet teşviklerinin devreye alınması halinde bu büyüme oranlarının çok daha yukarı çıkabileceğini öngörüyoruz. Enerji verimliliği regülasyonları ve çevre standartlarındaki değişimler, Avrupa'da ürün karmasını yeniden şekillendiriyor. İç pazarda ise yüksek yatırım gerektiren teknolojilerde finansman zorlukları talebi sınırlasa da, enerji dönüşümüne katkı sağlayan ürünlerde orta ve uzun vadede güçlü bir potansiyel var. İç pazarda faiz indirimlerinin ve ekonomik istikrarın talebi kademeli olarak canlandırmasını, ihracatta ise rekabet gücünün korunması için fiyat ve verimlilik avantajlarının öne çıkmasını bekliyoruz".

Hoşgeldiniz!

Üye olduğunuz e-posta ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz

Beni hatırla
Hoşgeldiniz!

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Gerçek Konfor Kulübü'ne dahil ürünlerdeki indirim ve ayrıcalıklardan faydalanmak için aşağıdaki bilgileri girerek üyeliğinizi tamamlamalısınız.




Beni hatırla
Şifre Yenileme

Şifre yenileme bağlantısı gönderebilmemiz için e-posta adresinize ihtiyacımız var.

Tebrikler

Şifre yenileme bağlantısı adresine gönderilmiştir.

Şifre Yenileme

Lütfen yeni oluşturacağınız şifreyi giriniz.

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Tebrikler
şifreniz başarıyla değiştirildi!

Şimdi güvenliğiniz için lütfen yeni şifreniz ile tekrar giriş yapınız.